Ultreia 2017. Raúl Pérez. DO Bierzo.

Amb la paraula “Ultreia” es saludaven els peregrins del “Camino de Santiago”,  significa endevant, i així bateja en Raúl Pérez a una de les seves coleccions de vi. Ultreia es centra en el Bierzo.

Un vi elaborat a partir de la varietat de raïm Mencía procedent d’una parcel·la  anomenada Las Villegas en Valtuille de Abajo. La vinya data de finals del s. XIX, i compta amb 1,7 hectàrees de superfície, amb una densitat de 4500 vinyes per hectàrea, a una altitud de 580 metres. El sòl és arenós i la seva orientació és al sud-sud-est.

Ultreia s’elabora després d’una verema a la fi d’agost, principis de setembre. La seva fermentació es produeix en tines obertes amb la rapa sencera, i després d’una maceració de 60-90 dies, es passa a barrica de roure francès de segon any. L’embotellat es realitza sense clarificar ni filtrar el vi.
L’explosió de bolets en nas és notable però amb més profunditat surten notes làctiques de formatge quark amb mores i  herbes aromàtiques. Té un nas  que correspon a la varietat Mencía. En boca és sucós, golós i equilibrat. Molt fresc.

Villegas és una de les vinyes més importants d’en Raúl Pérez. Es troba en el propi Valtuille de Abajo, bressol del celler en el Bierzo. Està situat en una zona d’unes 5 hectàrees de les quals, 2 pertanyen a la vinya. Té una orientació naixent i al sud i uns sòls peculiars per a la zona. Si el Bierzo té abundància de sòls argilencs, a Villegas trobem un terreny arenós. La vinya es troba entorn de 600 metres d’altitud, i data de fa 130 anys. La major profusió de raïm és de la varietat Mencía, encara que també trobem vinyes de garnatxa.

En Raúl Pérez es pren la naturalesa en serietat. La seva prioritat és exercir la mínima influència en el raïm. Així obté el vi. Observar cada terreny, cada clima i els temps de maduració de cada varietat és la base del seu treball, un treball que incideix en la capacitat del vi en expressar-se sense tocar-lo. sense additius que el transformin, donant protagonisme a la fusta i deixant que cada anyada es modifiqui sola, aconseguint així vins no estandaditzats.

Tal mètode de treball té un segell inconfusible als seus vins, idonis per a beure des de la seva posada en el mercat i aconseguint que, després de 15 o 20 anys aquestes ampolles continuïn mostrant caràcter i frescor.

Estan lligats a Castro Ventosa, un celler familiar situat a Valltuille, la seva localitat de naixement, a la comarca lleonesa del Bierzo. Els vins que elabora són els vins que li il.lusionen sent el 2003 un any clau on emprén el vol amb el seu primer projeste personal: Ultreia, un vi que pren el seu nom a la salutació que feien servir els peregrins del Camí de Santiago, un camí que travessa el seu poble, el significat del qual és endevant. Ultreia, és avui dia, una gran llista de referències de vi, no sols elaborades a Espanya, també a Portugal junt amb el seu amic DirK Niepport i a Sud-Àfrica amb Eden Sadie. Creador inquiet, decideix embotellar sota el nom de Bizcaina de Vinos, com a resultat dels diferents terrenys i orientacions de Valtuille, sempre tenint la varietat de raïm Mencía com a protagonista.

També en altres zones d’Espanya i del món, Raúl Pérez elabora vins a la seva manera respectant la naturalesa, i fent servir en la majoria dels casos, la rapa, i produint en funció de la quantitat de raïm, que, any rere any, donen les vinyes triades. En solitari, en col.laboració o assessorant, només emprèn projectes il.lusionants, creant un estil propi i que li ha permès tenir més de 200 etiquetes en la llista de The Wine Advocate, del prestigiós crític nord-americà Robert Parker

.

 

L’emoció que va sentir en posar un peu, per primera vegada, en la facultat d’enologia va marcar el seu present i el seu futur. Va assumir així la història familiar lligada a la terra i al vi.

L’any 1996 va començar la revolució. Álvaro de Palacios va marcar un abans i un després en la viticultura berciana, i Raúl Pérez no va ser aliè això.

El nou segle li va portar una nova manera d’entendre el vi i el seu origen, la seva obstinació per respectar els signes naturals és constant i continua en vigor. Vinyes, marques, tipus de vi…, totes elles són dades canviants en funció de la naturalesa i de la creativitat del creador.

Al celler es treballa amb vinyes pròpies o amb raïm adquirit d’altres viticultors. S’elaboren vins blanc i negres, amb varietats autòctones, sent les produccions limitades en funció de la quantitat de raïm. Els vins de Raúl Pérez Bodegas i Viñedos no s’elaboren únicament al Bierzo, on està situat el celler, també s’elaboren a Lleó, Ries Baixas, Ribera Sacra i Monterrei.

M’he imaginat aquest vi acompanyat amb el pop estofat que em van servir al Bar de la Plaça de les Borges Blanques després d’una presentació dels  vins de Marco Abella amb els Tastadors de Vins de Juneda. Ramón Griñó, Xavier Navarro i Cristina Arteu. Un festival.

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.