Moluengo, Quesos La Rueda de Cabriel (Vallalodid)

El Moluengo es un formatge de llet crua de cabra i de coagulació làctica d’uns 20 dies de maduració, de textura sedosa i humitejada, encara que la pasta es compacta degut a l’ acció del geotricum candidum , que recobreix tota la seva escorça, al mateix temps que s’envolta en cendra vegetal comestible, ajudant en certa mesura el secat de la pasta. Notes suaus  certa acidesa de fons, molt aromàtic i agradable, el sabor de la llet de cabra sempre present, suposa una aportació d’intensitat i certa picor al final. Persistent. El nom del formatge fa referència al Cim del Moluengo de 1.041 metres d’alçada sobre el nivel del mar que esta molt aprop de la fomatgeria.

Nota; El geotricum candidum es un fong  utilizado a les formatgeries per els sabors que genera i per la escorça blanca que genera. Es responsable en gran mesura del sabor i apariença del formatge Camembert o del Reblochon. També s’utilitza per l’elaboració de iogurts on els hi dona una textura sedosa.

El fong es pot introduir directament a la llet o diluir en aigua i aplicar sobre el formatge amb un difusor. Fan falata petites quantitats d’aquest fong perque tingui   efecte donat que el seu desenvolupament i creixement son molt ràpids. Aplicat a un formatge que tingui un nivell d’acidesa entre 4,5 i 6,7, en questió de pocs dies recubrirà tota la seva sperficie creant una escorça suau i amb una textura molt especial i agradable per menjar.

A més dels seus beneficis per el sabor, aparença i textura, el Geotrichum candidum protegeix al formatge d’altres infeccions bacterianes, així com la formació d’altres fongs perjudicials.

La formatgeria neix l’any 2014 en Villamalea. Una vall on es creuen els rius  Jucar y Cabriel. Elaboren els seus formatges  de llet de la granja familiar de cabres de raçaa murciana-granadina, desde fa decades. Elaboren els seus formatges utilitzant només llet crua i amb coagulacions làctiques i enzimàtiques, conservant ls caracteristiques originals de la llet, tant en qualitat nutritiva com en sabor i les aromes.

Aquest formatge combina bé amb fruits secs, amb pa de nous o de pages acabat de fer, es fon molt bé, per lo que també, es ideal amb amanides i fondies i us aconsello aquest formatge amb un Chardonnay del South East Australià que vaig comprar no fa gairé. No m’eperava gran cosa però al tastar-lo hem va sorprendre i també hem va sorprendre la seva història.

És tracta  de “Hard Chardonnay” un dels vins de la col.lecció de 19 Crimes . Un vi ric i molt profund que ens posarà la pell de gallina, amb aromes de fruita d’os i amb una textura dolça, notes de roure torratintens, de caramel i mel i fruita molt madura. Té un final potent, molt de cos i notes de mantega i vainilla.Envellit en bótes de roure americà

19 crims està dedicat aquells presoners de Gran Bretanya que van ser exiliats a Austràlia, de vegades per delictes menors. Aquests crims van convertir els condemnats en colons. Segons aquesta condemna, els britànics culpables d’almenys d’uns dels 19 crims van ser condemnats a viure a Austràlia en comptes de morir. Aquest càstig es va iniciar l’any 1787 i molts dels elegits van morir al mar durant el viatge . Als presos que van arribar a la costa, els esperava un món nou. Com a pioners d’una nova colònia, van forjar picant pedra les seves vides i un nou país.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.