Moi Xarel.lo. 2015 (DO Penedès)

Com ja us vaig dir en alguna ocasió, aquesta no ha estat sempre la meva professió. Fa uns quants anys vaig decidir fer un canvi de rumb per dedicar-me al que realment m’omplia. Una descoberta tardana però molt encertada. Anys enrera hem passava la vida mirant d’ajudant a diagnosticar en diferents serveis de Diagnòstic per la Imatge de diferents hospitals, patologies de persones que presentaven alguna patologia sigui sebera o no.

Durant tots aquests anys vaig conèixer a molta gent interessant, i una d’aquelles persones d’on va sorgir una bona amistat va ser en Manuel Espinosa, bé, en Manu que més endavant per feina vàrem perdre el contacte.

Al cap d’uns anys amb en Manu ens vàrem retrobar i després de saber que hem dedicava al món del vi hem va desvelar que el seu germà elaborava un vi al Penedès, aleshores hem va passar el seu contacte i ràpidament hem vaig posar en contacte amb ell.

Moi Xarel.ho és unvi d’autor amb DO Penedès.El seu creador “Moi” (Moises),  que presenta una anyada de recent creació, un brou que neix d’una petita vinya amb gairebé 50 anys summament cuidada darrere d’aconseguir un vi de poca producció, però criat amb molta passió i afecte.

Moi ens brinda una de les seves grans passions, cuidant tots els detalls en el procés d’aquest vi 100% Xarelo, des de la cura de la vinya, la criança en barrica, l’etiqueta del vi el logo creació de Luki, el disseny web amb enfocament minimalista i to amigable sobre el qual “comptar” les bondats d’aquest vi en particular fins a aconseguir una marca i vi autèntics

D’aquesta vinya neix MOI Xarel·el. Un vi blanc de qualitat, un vi fet amb afecte i cura, un vi blanc d’autor que expressa tot la grandesa d’aquesta vinya i terrer.

La petita vinya de Xarel·ho està assentada sobre sòl arcillo calcari amb una petita inclinació cap a mar. La parcel·la mesura poc menys d’una hectàrea i està situada en el municipi de Sant Pere de Ribes, entre Puigmoltó, Sitges, Vilanova i la Geltrú, molt prop de el  massís del Garraf i a menys de 3 km de la mar. La proximitat a la mar i la poca altitud, 20 metres, fa que la vinya tingui un microclima afectat de la influència de brises marines de boirines matutines.

La vinya va ser plantada en 1970, conduïda en got, conducció típica de la Xarel·l’i dels viticultors d’aquella època. La planta és de de port alçat i majestuós amb un  marc de plantació de 250×150. L’orientació nord-sud fa que la planta tingui una insolació equilibrada, ideal per a la fase de creixement i maduració d’aquesta. La viticultura és integrada i respectuosa buscant l’harmonia de la planta i la terra. Es realitza poda tala per al control de la producció en els mesos d’hivern i una poda en verd en els mesos d’estiu, per a buscar la maduració perfecta del raïm.

La Xarel·ho és la gran varietat del Penedès. Al costat de la Macabeu i la Parellada s’usen per a elaborar el Cava de la zona. Varietat noble molt plantada per la seva excel·lent adaptació als climes i terrers del Penedès. La Xarel·hotransmet i comunica perfectament el terroir del Penedès, transportant-nos a les masies i paisatges tan característics de la comarca. Les seves principals virtuts són donar al cava o al vi blanc cos i estructura, a més d’atorgar-los molt bona acidesa. Tot això fa que els vins blancs i caves de Xarel·ho tinguin un gran potencial de guarda i siguin vins complexos i elegants. Un exemple d’això és MOI Xarel·el.

La primera idea per al primer any era ser més conservador i fer una criança sobre emboliques però en inoxidable. En compartir el projecte amb un professor de la eshob, em va animar a fer-la criança en barrica i barrica gran. Encara estar el vi en una etapa de gènesi, en veure les seves qualitats organolèptiques, vaig tenir fe i vaig decidir apostar per això. Després d’una criança de 6 mesos en barriques de roure francès de 500 litres el resultat dóna la raó a l’aposta. Aquests mesos de tastos en celler i d’espera veient els cicles d’evolució del vi han estat els mesos més feliços de la meva vida. El resultat d’aquesta bufona espera és un vi blanc que farà gaudir a qui el consumeixi.

Una nota més, per a obrir-ho es pot fer directament, el lacri és molt flexible i no s’astella, es trenca fàcil i surt juntament amb el suro.

El procés de naming no va ser senzill. Sincerament la gran ajuda i l’ús dels mapes Manual Thinking de Luki ens ajudo a posar les idees en perspectiva i enfocar-nos. Crec que ell ho tenia clar des del principi, jo no tant. Al final passant per diversos noms, fins i tot per MOI amb dos o’s que en holandès significa bonic, arribem al definitiu i simple MOI que és com m’anomenen els meus amics.

Després el logo és totalment obra i mèrit de Luki, té el seu atractiu traç, la seva elegant força i la seva claredat d’idees. Si a això li sumes l’exquisit gust creatiu de Marta per a donar-li l’última volta de rosca a l’etiqueta, el resultat és una etiqueta/logo de la qual estic enamorat. L’etiqueta perfecta per al projecte. Comunica el que és el projecte: un projecte petit, de poca producció, en el qual s’ha posat molta passió, afecte i preocupació pel detall.

MOI Xarel·lo 2015, és un vino blanc 100% Xarel.lo, procedent de vinyes velles de Sant Pere de Ribes, de verema manual, premsat suau i fermentació en dipòsit d’inox. Criança sobre líes fines en bótes noves de 500 litres de roure francès durant 6 mesos. Complexe, fresc i elegant.

Us aconsello acompanyar aquest vi amb una safata de Sushi variat. Jo normalment el vaig a buscar-lo a El Muji, un Take Away de cuina japonesa Nikkei de Badalona, on el propietari elabora safates de sushi d’autor.

 

El Muji és al Carrer de Ribas i Perdigó, 14,
08911 Badalona, Barcelona.
931.43.72.78
elmujibadalona.com

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.