MASDEU DE SCALA DEI 2013

El passat diumenge dia 15 d’ Abril vaig tenir l’oportunitat d’ anar al 11è Tast per parelles de VilaViniteca , on hem vaig trobar amb moltes de les persones que comparteixen la meva passió per el vi . Allà hem vaig trobar un vell amic, que de tant en tant m’ensenya algun cop amagat i n’aprenc molt d’ell . Com tants altres vins, una joia Masdeu de Scala Dei 2013.

M’explica que el raïm utilitzat per aquest vi d’ Scala Dei Masdeu procedeix d’una vinya situada a una altitud d’entre 720 i 800 metres. El sòl és de tipus argilo-calcari. El celler té unes 60 hectàrees de vinya, reparties en 42 parcel·les. Però cada parcel·la és un món i és per això que la cura de la vinya varia pràcticament metre a metre.

Després dels corresponents processos de collita i transport, el raïm de Scala Dei Masdeu s’elabora al celler sense ser derrapat en dipòsits de ciment. L’envelliment d’aquest vi es realitza en un únic fudre de roure de 1.200 litres de capacitat, en el qual Scala Dei Masdeu reposa durant 12 mesos.

Scala Dei és un històric celler del Priorat. De les seves instal·lacions van sortir, el 1878, les primeres ampolles de vi Priorat, que anaven en direcció a l’Exposició Universal de París. Gairebé un segle més tard, el 1973, Scala Dei va passar de la comercialització de vi a granel a la producció de vins embotellats: es va iniciar d’aquesta manera una nova època al Priorat, considerada avui una de les zones vinícoles espanyoles més interessants.

I com no, una vegada més quan arribo a casa m’intereso una mica més per aquest celler i per la seva història i descobreixo un cop més el Priorat.

Tast a la vista

Recordo que aquest vi tenia un color brillant molt vermell com de  robí de i amb reflexos color granatós  i que en nas hi havia la presencia de notes i de violeta. Tocs balsàmics sobre un agradable fons mineral la Llicorella. Potent, bona acidesa i elegants tanins. Llarg i equilibrat, de final persistent. Uff…

De fet un vi que m’atreviria maridar amb moltes coses com per exemple un plat que vaig tastar fa pop al Pork&Tuna . Filet de porc a baixa temperatura amb les seves verduretes de l’hort. Però lo seu és gaudir-lo sol.

I buscant sobre l’història d’aquest celler trobo; Una terra de Vinyes on cap el 1775, el viatger britànic Henry Swinburne afirmava que, a la regió de Reus, “el millor vi per beure és el que es cull a les muntanyes dels cartoixans”. I que dos cents anys després, aquestes muntanyes segueixen conreades de vinyes d’on surten vins excel·lents, una matèria primera d’una qualitat reconeguda tant abans, com avui dia.

Fa centenars d’anys que es practica la viticultura en algunes de les finques de Cellers d’Scaladei. Són terres on s’ha conservat la vinya al llarg dels segles perquè el raïm que s’hi ha obtingut sempre ha estat de qualitat indiscutida. El raïm del que surten els nostres vins procedeix de vinyes que tenen uns cinquanta anys de mitjana. Són gairebé 60 ha de garnatxa i de carinyena, repartides en 42 finques diferents i que, molt sovint, són petits móns que no tenen res a veure els uns amb els altres i que cal conrear i cuidar des de la respectiva particularitat. Parcel·les situades entre els 400 i els 800 metres sobre el nivell del mar, cosa que ens fa comptar amb algunes de les vinyes de major altitud del Priorat. Són tres els tipus de sól que presenten (pissarres, argiles i sòls calcàris) i, atesa l’accidentada orografia del territori, en tenim en totes les orientacions possibles. Tot plegat ens permet disposar d’un ampli ventall de matisos en l’elaboració dels vins, atents al més petit detall de la producció, considerant que és el propi celler el que controla i treballa les finques directament.

l’any 1194 va ser la Fundació de la Cartoixa .A iniciativa del rei Alfons el Cast, cartoixans arribats de la Provença s’instal·len a Scala Dei. No obstant això, la cartoixa degudament condicionada no s’inaugurarà fins al 1215, constituïda per l’església i 12 cel·les individuals. Progressivament, la cartoixa anirà aconseguint privilegis, en comptar amb la protecció reial i d’algunes de les famílies més poderoses del país.

El 1263 .Primers vins.Els monjos adquireixen terres en diversos termes i s’interessen per la pràctica de la viticultura. Temps després, la cartoixa compta amb el seu propi Manual de plantar vinyes, on deixen escrit: “No totes les plantes són bones, ni maduren per ser el terra freda. De la verema negra sols convé plantar de la garnatxa i mataró”.

1600,Far del Renaixement. Més enllà dels religiosos que hi feien vida contemplativa, la cartoixa d’Scala Dei no parava mai quieta. A final del segle XVI, els monjos inicien una gran transformació de la cartoixa, que es converteix en un focus d’expansió del Renaixement a Catalunya. Scala Dei és, a l’època, un far artístic. A les parets del convent no hi falten quadres del gran Rafael.

1835 La desamortització de Mendizábal.Els monjos abandonen el monestir cuitacorrent arran de la desamortització governamental dita de Mendizábal. Els prioratins, irats, cansats de pagar deumes i primícies, assalten la cartoixa que, en pocs anys, resta completament destruïda. Els cartoixans no tornaran mai més a aquesta terra que habitaven des de feia més de sis cents anys.

1844 La Unió. Explotació Vinícola. Arran de la desamortització d’uns anys abans, la cartoixa i les terres del seu voltant són subastades. Cinc famílies es reparteixen la propietat de la terra. Aquestes noves famílies propietàries funden una societat per posar en producció les terres improductives i per impulsar el conreu de la vinya. Aquesta societat (Societat Agrícola la Unió) és l’origen del que avui dia és Cellers de Scala Dei.

1878 Primer vi embotellat al Priorat. Les famílies propietàres de l’antiga cartoixa embotellen vi aquest any. Són els primers vins que es posen en ampolla al Priorat. A les etiquetes es fa especial èmfasi en què són vins del Priorato de Scala-Dei, en allò que ja és una reivindicació del lloc i el seu terroir.

1878 l’èxit a la Expo de París .Els vins embotellats com a Priorato de Scala-Dei participen a l’Exposició Universal de París (en el pavelló expressament dedicat a l’Agricultura) del 1878, on aconsegueixen una Medalla d’or. Deu anys després, a l’Exposició Universal de Barcelona del 1888, tornen a repetir l’èxit en obtenir la medalla d’or un altre cop.

1928 Scala Dei  demana protecció pels vins.Diversos propietaris de la comarca, entre els quals hi ha els de Scala Dei, es mobilitzen per protegir el bon nom vitivinícola del Priorat. Pocs anys després, l’Estatut del Vi del Ministeri d’Agricultura reconeix el “Priorato de Scala Dei” Priorat com a zona vitivinícola a protegir. No obstant això, l’inici de la guerra civil frustra la constitució de la DO Priorat, que haurà d’esperar fins al 1954.

1974 Refundació de Scala Dei. Cellers de Scala Dei es refunda i treu al mercat els primers vins “moderns” del Priorat. El celler s’atreveix fins i tot a fer una ambiciosa campanya publicitària. Durant anys, i fins al boom vinícola de principi dels noranta, Cellers d’Scala Dei és dels pocs cellers particulars que embotella vins del Priorat.

1991 Cessió de la cartoixa. Després de diversos intents infructuosos davant l’administració de l’Estat, els propietaris de Cellers d’Scala Dei cedeixen l’antiga cartoixa, que havien adquirir en subasta a mitjans del segle XIX a la Generalitat de Catalunya per tal d’impulsar-ne la seva recuperació arqueològica i fer-la visitable turísticament. Des de llavors, la cartoixa rep, anualment, gairebé vint mil turistes.

2009 Sembra d’un futur. Cellers d’Scala Dei fa un nou esclat endavant amb la renovació del seu equip tècnic i introduint importants canvis en l’elaboració dels vins. El vi es concep des de la vinya, cuidant la viticultura al màxim, i buscant la màxima expressió de cadascun dels terroirs.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.