LOURO 2019. DO VALDEORRAS. Rafael Palacios.

Aquest vi esta elaborat amb raïms de vinyes propies, de petites parcel.les de la varietat Godello d’una edat mitja de 25 anys, situades a una altitud superior als 600 metres i conreades sobre sòls sorrencs de granit i sòls sorrencs amb sediments de argila.

Aquestes parcel.les es troben en el municipi de O Bolo, aprop de Chandoiro, Lentellais, Outardepregos i Santa Cruz do Bolo.

La feina principal en la viticultura, és la conducció d’aquestes vinyes cap a un mètode tradicional i ecológic, lliure de tractaments agresius per la planta i el sòl. Com a resultat, la expressió del microclima de O Bolo i el seu sòl sorrenc de granit, prenen protagonisme en el perfil del vin, destacant així la mineralitat  i el seu caràcter salí.

El most fermenta en bocolls de 5L de roure francès i cria sobre lies fines durant 4 mesos fins el seu embotellat.

Rafael Palacios inicia el seu projecte a finals dels 2004 en la sub-zona del Valle del Bibei, municipi de O’Bolo DO. Valdeorras, compran vinyes velles de la varietat blanc autòctona Godello.

L’extrema orografia i la baixa producció dels seus sòls poc fèrtils, la fil.loxera i la depressió dels anys 20, van portar gairebé al total abandonament a la petita història de la comarca de Valdeorras. Vinyes conreades majoritariament en bancals d epetites parcel.les que van ser heretades per petits viticultors, “Sorte” en Gallec.

Situats en la part més occidental de la regió, a peu del masis central ourensà on l’ historia geològica de la comarca presenta una marcada influència mineral del granit, principalment en la seva morfologia i les seves caracteristiques físiques, són sòls sorrencs que estan formats per la degradació natural d’aquesta roca de granit i per la presència d’esquistos de quarç.

Sòls poc fèrtils, àcids i erosionables, per això, s’adaptat maquinaria de llaurat lleugera amb la finalitat de cuidar l’estructura dels bancals, així com l’incorporació de la tracció animal , recuperant d’aquesta menera la viticultura tradicional i el paissatge històric del Valle de Bibei

Actualment les vinyes eb propietat són de 28 parcel.les amb una superficie total de 24,5 Ha de la varietat de raïm Godello, d’un clima continental d’influència atlàntica. Situades al marge dret del riu Bibei, la seva altitud oscil.la entre una 620 als 740metres.

Aquestes parcel.les son conreades de forma tradicional i amb tractaments de base ecològica i biodinàmica

Rafael Palacios controla personalment les feines de camp i els procesos d’elaboració, basats en el màxim respecte a l’identitat do O Bolo i la puresa de l’expressió dels seus vins

L’aspecte d’aquest vi és net i elegant, d’un color de groc palla i ribets verdosos.

ës un vi amb les aromes nobles, que transmet la seva identitat aromàtica a partir de la seva expressió d’herbes aromàtiques com el fonoll i una delicada olor a flor de castanyer, notes cítriques i un atractiu record a roques humides.

En boca es manifesta fresc i untuós i es fon al seu pas per boca complex i afruitat. El seu final és molt mineral, salí degut al seu sòl que aporta personalitat i caràcter aquest vi.

He volgut acompanyar aquest vi amb un saltejat cigrons, espinacs, espàrrecs verds i pinyons.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.