Château-Chalon 2011. Domaine Berthet-Bandot. Jura. (França).

Avui us explicaré un vi que hem va fer molta il.lusió quan un bon amic, l’Angel va voler compartir-lo amb mi despreés d’un viatge al Jura (França)

La vinya del Jura és troba amitja distància entre Côte d’Or i Suissa, i s’exten 90Km amb unes amplades màximes d’uns 10Km. Les vinyes es reparteixen en illes que es situen a una altitud mitja d’uns 300m, on s’elaboren diferents tipus de vins , sonbre una extensió d’unes 1900 Ha.

Es tracta d’un vi tan desconegut com interesant, que lligat a les misteles com wl MAcvin (VDL), Marc (orujos),i els Cremants (escumosos), fa d’aquesta zona una de les més interessants de França, tant per la seva varietat com per la seva tipicitat.

Sempre que parlem del Jura ens hem de referir a dos grans tipus i estils de vins: 

*vins de color groc, anomenats,  (Jeune).

*vins de color palla, anomenats, (Paille).

A part d’aquests dos, existeixem les AOC Côtes du Jura, Arbois, l’Etoile, Château-Chalon y Cremant de Jura i Macvin (VDN).

Els sòls són de lo més variat, ja que van nèixer amb la formació dels Alps  donant lloc a l’aparició de zones riques en roques calcàries , d’erosió , solubles i permeables, amb zones de vessants i pendents. Una altra part del terreny està compost per una barreja de margues de diferents coloracions , com blaves, rogenques o negres, junt amb argiles barrejades amb pedres calcàries i còdols.

Amb aquesta varietat d eriquesa, el Jura s’exposa a una de les zones on els vins expressen la varietat, donant lloc a matisos minenals amb harmonia de l’acidesa molt marcada per les notes afruitades.

L’orientació de les vinyes és diversa, en funció de la varietat i tipus de vi; des de l’Oest cap al Surest, fins les que van cap al Sur.

El clima és molt rigurós a l’Hivern, però a la tardo i a l’estiu fa calor, aquestes vinyes també estàn sotmeses a l’influ`ncia de rius.

VARIETATS DE RAÏM:

*La Pinot Noir: d’origen borgonya, és una de les varietats típiques per als vins rosats i negres, vins lleugers però amb matisos afruitats molt interessants .

*La Poulsard: coneguda també com Ploussard i Artois, a la zona de Pupillin, és una de les varietats més típiques i la segona amb més importància, arribant al 25% de la plantació total. ës un tipus de raïm que necessita els sols rics d’argila i margues.

*La Trousseau suposa alguna cosa més que el 5% de la plantació i demana sols més calents i rics en graves; s’elaboren vins tanics i afruitats.

*La Savagnin, també anomenada Nature, és una de les varietats reina al Jura, ja que és un raïm que elabora els vins blancs , i esta emparentada amb la Traminer, originaria de les terres d’Austria i Hungria, que va ser recollit per les monges de Chateau-Chalon, on segueixen amb una plantació d’unes 300Ha. Vol sols rics en margues. Quan aquest raïm es barreja amb la varietat Chardonnay s’elabora un vi anomenat “tradició”.

Château-Chalon es la AOC ( appellation d’origine de qualité ) d’on correspon el vi del que us vull parlar, és una de les cinc denominacions més grands on s’elaboren vins blancs de França. La seva àrea de producció està limitada sobre els vessants dels municipis de Menetru, Nevy i Domblans, sobre unes 50Ha i és un dels vins amb major control de França, ja que un Consell Regulador analitza i vigila des de l’any 1958, tant el vi com cadascuna deles parcel.les rebutjant la collita que no arriba al nivell de qualitat exigit. Predomina  la Savagnin i el vi més important és el Jaune.

El Jaune, és verema del 1 al 15 de Novembre, amnb el raïm sobremadurat. Una vegada el most ha fermentat, es transvasa a bótes de roure normalment de Limousin de 228 L que no s’omplen mai. Ha de tenir una estància mínima de sis anys i tres mesos, amb un sol tràfeg. Durant la estancia a la bota es desemvolupa la denominada “ flor”, similar al “velo flor” recordant els Vins de Jerez, que s’espessa amb els anys i protegeix el vi de l’oxidació i s’embotella a la denominació “Chavelón, 62cl” o “Medio Clavelin, 33cl”. Es tracta de vins vells i rics en grau alcoholic (14º-16º).

Tot parlant de com va la vida amb l’Angel, hem surt amb aquesta ampolla del 2011 i com a bons “sommeliers” ens proposem analitzar-la, però no acabar-la.

Aquest Chateau-Chaon del 2011  en un vi dolç natural (VDN) esta elaborat per la familia Berthet—Bondet, amb les varietats; Savagnin / Chardonnay / Poulsard.

Amb la mirada ens ho diem tot. Un vi de color groc daurat amb reflexes ataronjats, en nas es plena confitura, fruits secs, fruita pasificada, codony i albercocs secs, amb una acidesa molt marcada i final llarg, sec i un punt amargant.

Aquest tipus de vi jo l’acompanyaria amb un formatge blau. (anar categoria formatges (Stilton/Shropshire).

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.