Carbassons farcits de “Ratatouille” i gratinats en formatge parmesà.

Avui he decidit fer uns carbassons farcits de ratatouille, elaborats amb diferents hortalisses guisades.

Aquest plat prové de la regió de la Provença i consisteix en guisar tomàquet, all, pebrot, ceba, carbassó i albergina en proporcions variables tallades a trossets, en oli d’oliva.

Es poden cuinar les hortalisses juntes o per separat; alguns cuiners ens diran que s’han de preparar per separat i després cuinar-les juntes. Jo, les he cuinat juntes.

S’aromatitza amb herbes provençals com la farigola, romaní, orenga, llaurer i alfàbrega i he farcit la barreja d’hortalisses, tres carbassons rodons, que tenen molt bona qualitat gustativa i són ideals per a farcir-los i he afegit formatge parmesà per sobre.

Tot seguit, ho he posat al forn uns 10-15 min aproximadament perquè s’acabi de fer i 5min més peruqè gratini el parmesà.

Recordeu que les hortalisses l’estaven guisades prèviament i com molts plats de verdures guisades, solen adquirir millor sabor si es deixa reposar.

He acompanyat aquest plat ma un vi de la Provença francesa; Grain de Soleil 2019 de Les Complices de Calanques. Elaborat amb un 75% de Garnatxa, un 15% de Cabernet-Sauvignon i un 10% de Syrah.

Té unes aromes de gerds i maduixes, amb tocs de préssec, aranja i un fons iodat molt agradable. En boca, és un vi golós i rodó, amb una acidesa molt refrescant.

 

 

 

La ratatouille tradicionalment és un plat d’estiu.

 

Se sol servir com guarnició d’algun plat de carn o peix i es pot servir fred o calent. També podem fer servir la ratatouille com a farcit d’una truita.

A casa nostra, es coneix també com “samfaina”, utilitzada també com guarnició o sola, acompanyada de patates o arròs.

 

 

Samfaina.

 

A Mallorca, un plat similar és el “tumbet”, i consisteix a fregir en oli d’oliva, les albergínies, el pebrot, alls, patates i, en alguns casos, carbassó, i regar-ho tot amb tomàquet fregit.

 

Tumbet Mallorquí

 

A Castilla-La Mancha, existeix un plat autòcton; “pisto”. Depenent de la zona, varia algun ingredient o forma de preparació, però la base és molt semblant a la del plat francès, excepte que no porta albergínia.

 

Pisto

 

Existeix també la versió d’aquest plat a Malta anomenat “kapunata”, que s’elabora amb tomàquets, pebrots verds, albergínia i all, i acompanya als plats de peix.

En el sur d’Italia, també existeix la “ciambotta” que es prepara amb patates bullides, albergínies, tomàquets, pebrots, i es poden afegir altres ingredients segons la regió.

A Sicília, així mateix, és evident la similitud amb la “capotana”, que s’amaneix amb tàperes i la “peperonata” sense albergínies, però si amb patates.

A l’Europa central és típic el “lecsó” d’Hongria i el “leco” d’Eslovàquia, on els ingredients són el pebrot, el tomàquet i la ceba.

 

Però, quins beneficis tenen els carbassons?

 

 

La planta del carbassó te un aspecte frondós i acostumem a consumir els seus fruits quant són tendres. Les seves flors masculines es consumeixen fregides quan es troben encara en capoll.
Els carbassons tenen la propietat de convertir-se en carabasses llargues en poc temps.

La característica més destacada del carbassó és el seu gran poder digestiu. El seu ús continuat és molt recomanable per desintoxicar l’organisme i protegir la salut intestinal.

L’hortalissa està composta per hidrats de carboni en quantitats considerables i en una baixa proporció de lípids i proteïnes. El consum de carbassó suposa una aportació de fibra.

Els carbassons són els fruits collits en estat immadur de Cucurbita pepo.

La Cucurbita pepo va ser la primera carabassa del gènere Cucurbita introduïda a Europa. Dins de l’espècie Cucurbita pepo es distingeixen dues subespècies: la ovifera i la pepo.

Aquesta última espècie pertany el carbassó. Segons sembla, el grup dels carbassons es va seleccionar a partir del tipus cocozelle en el sud d’Europa, estenent-se posteriorment a totes les regions temperades del món.

És un cultiu bastant rústic i de ràpid desenvolupament, per la qual cosa es pot conrear en diferents èpoques de l’any en la major part de les regions espanyoles.

És molt sensible a les gelades i a les baixes temperatures, per la qual cosa el cultiu a l’aire lliure només es pot realitzar una vegada passada l’època de possibles gelades.

La temperatura òptima de germinació de la llavor és de 20-25 °C. Per al desenvolupament vegetatiu aquesta es troba entre els 25 i 35 °C. Per a la floració es requereixen uns 20 °C a la nit i uns 25 °C durant el dia. Per sota dels 10 °C poden produir-se deformacions en els fruits.

Se sol desenvolupar bé en humitats relatives que oscil·lin entre el 65 i 80%. La floració del carbassó no és sensible al fotoperíode, per la qual cosa no solen existir problemes de floració deguts a la durada del dia, podent conrear-se en hivernacle en qualsevol època de l’any.

Les llavors tenen un contingut en oli del 35%. El fruit del carbassó es recol·lecta tendre quan encara les llavors no s’han desenvolupat.

Es destina fonamentalment a l’alimentació humana sent molt utilitzat en nombrosos plats i receptes de cuina.

Generalment el fruit posseeix forma pepònide, és a dir, semblant a la del cogombre. Existeixen varietats de forma cilíndrica i aixafada. Els fruits que més abunden són els de color verd, encara que també n’hi ha grocs o blancs.

És molt interessant el seu contingut en minerals i vitamines, podent arribar als 400 O.I. de vitamina A i als 20 mg de vitamina C per cada 100 g de fruit.
Existeix també el carbassó mini el qual és collit encara més tendre que el normal.

La planta del carbassó és una planta herbàcia anual rastrera. La seva tija és pentagonal i no posseeix espines. Les fulles tenen taques blanques entre les nervadures. La corol·la presenta grans lòbuls, té forma lanceolada i és de color groc. Els sèpals de les flors femelles tenen fulles de forma lobulades. El seu fruit ,en pepònide, el·lipsoidal o és llis o engruixat, i es cobreix de pols blanca quan està molt madur. El peduncle, pentagonal, està unit al fruit, i és part, molt desenvolupada és la base de la tija.

 

……

 

Hoy he decidido hacer unos calabacines rellenados de ratatouille, elaborados con diferentes hortalizas guisadas.

Este plato proviene de la región de la Provenza y consiste en guisar tomate, ajo, pimiento, cebolla, calabacín y berenjena en proporciones variables cortadas a trocitos, en aceite de oliva.

Se pueden cocinar las hortalizas juntas o por separado; algunos cocineros nos dirán que se tienen que preparar por separado y después cocinarlas juntas. Yo, las he cocinado juntas.

Se aromatiza con hierbas provenzales como el tomillo, romero, orégano, laurel y albahaca y he rellenado la mezcla de hortalizas, tres calabacines redondos, que tienen muy buena calidad gustativa y son ideales para rellenarlos y he añadido queso parmesano por encima.

A continuación, lo he puesto en el horno unos 10-15 min aproximadamente para que se acabe de cocer y 5min más para que gratine el parmesano.

Recordar que las hortalizas ya estaban guisadas previamente y como muchos platos de verduras guisadas, suelen adquirir mejor sabor si se deja reposar.

He acompañado este plato mi uno vino de la Provenza francesa; Grain de Soleil 2019 de Les Complices de Calanques. Elaborado con un 75% de Garnatxa, un 15% de Cabernet-*Sauvignon y un 10% de Syrah.

Tiene unos aromas de frambuesas y fresas, con toques de melocotón, pomelo y un fondo yodado muy agradable. En boca, es un vino golóso y redondo, con una acidez muy refrescante.

 

 

 

La ratatouille tradicionalmente es un plato de verano.

 

Se suele servir como guarnición de algún plato de carne o pescado y se puede servir frío o caliente. También podemos usar la ratatouille como relleno de una tortilla.

En casa, se conoce también como “samfaina”, utilizada también como guarnición o sola, acompañada de patatas o arroz.

 

Samfaina.

 

En Mallorca, un plato similar es lo “tumbet”, y consiste a freír en aceite de oliva, las berenjenas, el pimiento, ajos, patatas y, en algunos casos, calabacín, y regarlo todo con tomate frito.

 

Tumbet Mallorquín.

 

Y en Castilla-La Mancha, existe un plato autóctono; “pisto”. Dependiendo de la zona, varía algún ingrediente o forma de preparación, pero la base es muy parecida a la del plato francés, excepto que no lleva berenjena.

 

 

Pisto.

 

Existen también la versiones de este plato por ejemplo en Malta la“kapunata”, que se elabora con tomates, pimientos verdes, berenjena y ajo, y acompaña a platos de pescados.

En el sur de Italia, también existe la “ciambotta” que se prepara con patatas hervidas, berenjenas, tomates, pimientos, y se pueden añadir otros ingredientes según la región.

En Sicilia, así mismo, es evidente la similitud con la “capotana”, que se aliña con alcaparras y la “peperonata” sin berenjenas, pero si con patatas.

En la Europa central es típico lo “lecsó” de Hungría y lo “leco” de Eslovaquia, donde los ingredientes son el pimiento, el tomate y la cebolla.

 

Pero, que beneficios tienen los calabacines?

 

 

 

La planta del calabacín te un aspecto frondoso y acostumbramos a consumir sus frutos cuándo son tiernos. Sus flores masculinas se consumen fritas cuando se encuentran todavía en capullo.

Los calabacines tienen la propiedad de convertirse en calabazas largas en poco tiempo.

La característica más destacada del calabacín es su grande poder digestivo. Su uso continuado es muy recomendable para desintoxicar el organismo y proteger la salud intestinal.

La hortaliza está compuesta por hidratos de carbono en cantidades considerables y en una baja proporción de lípidos y proteínas. El consumo de calabacín supone una aportación de fibra.

Los calabacines son los frutos cosechados en estado inmaduro de Cucurbita pepo.

La Cucurbita pepo fue la primera calabaza del género Cucurbita introducida a Europa. Dentro de la especie Cucurbita pepo se distinguen dos subespecies: la ovifera y la pepo.

Esta última especie pertenece el calabacín. Según parece, el grupo de los calabacines se seleccionó a partir del tipo “cocozelle” en el sur de Europa, extendiéndose posteriormente en todas las regiones templadas del mundo.

Es un cultivo bastante rústico y de rápido desarrollo, por lo cual se puede cultivar en diferentes épocas del año en la mayor parte de las regiones españolas.

Es muy sensible a las heladas y a las bajas temperaturas, por lo cual el cultivo al aire libre solo se puede realizar una vez pasada la época de posibles heladas.

La temperatura óptima de germinación de la semilla es de 20-25 °C. Para el desarrollo vegetativo esta se encuentra entre los 25 y 35 °C. Para la floración se requieren unos 20 °C por la noche y unos 25 °C durante el día. Por debajo de los 10 °C pueden producirse deformaciones en los frutos.

Se suele desarrollar bien en humedades relativas que oscilen entre el 65 y 80%. La floración del calabacín no es sensible al fotoperíodo, por lo cual no suelen existir problemas de floración debidos a la duración del día, pudiendo cultivarse en invernadero en cualquier época del año.

Tienen un contenido en aceite del 35%. El fruto del calabacín se recolecta tierno cuando todavía no se ha desarrollado.

Se destina fundamentalmente a la alimentación humana siente muy utilizado en numerosos platos y recetas de cocina.

Generalmente el fruto posee forma pepónide, es decir, pareciendo a la del pepino. Existen variedades de forma cilíndrica y aplastamiento. Los frutos que más abundan son los de color verde, aunque también hay amarillos o blancos.

Es muy interesante su contenido en minerales y vitaminas, pudiendo llegar a los 400 O.I. de vitamina A y a los 20 mg de vitamina C por cada 100 g de fruto.

Existe también el calabacín mini el cual es cosechado todavía más tierno que el normal.

La planta del calabacín es una planta herbácea anual rastrera. Su tallo es pentagonal y no posee espinas. Las hojas tienen manchas blancas entre las nervaduras. La corola presenta grandes lóbulos, tiene forma lanceolada y es de color amarillo. Los sépalos de las flores hembras tienen hojas de forma lobuladas. Su fruto ,en pepónide, elipsoidal o es liso o abultado, y se cubre de polvo blanco cuando está muy maduro. El pedúnculo, pentagonal, está unido al fruto, y es parte, muy desarrollada es la base del tallo.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.